ПГ "Генерал Владимир Заимов"
Професионална гимназия в град Сопот

ПГ „Ген. Владимир Заимов" отбелязва своята 55-годишнина

Празникът започна с посрещане знамето на училището. След това бяха наградени отличниците и изявилите се ученици.

Пострадалата при инцидент ученичка Никол Радуйчева също присъства на празника, като се включи и в тържественото шествие, редом с мажоретния състав. Никол е част от този състав и се надяваме скоро да се включи и като участник.

Шествието бе предвождано духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент Капитан Йордан Илиев. Бяха поднесени цветя пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ученици изписаха годишнината от създаването на училището  с телата си.

Празникът продължи в НЧ "Иван Вазов 1871" Сопот в празничен концерт-спектакъл.

 

Историята

Има неща и събития, които времето никога не ще изпепели и забравим. Трайни ще останат спомените и за онези 1969 година, когато тогавашните министерства – на Народната просвета и на Машиностроенето, издават заповед за създаване на техникум по специалните производства.

Времето за набиране на курсисти, преподавателски кадри и ръководства е кратко. Септември 1969 г. – първата учебна година започна с един ръководител – заместник директора по практика Саво Бочкалиев. Занятията се провеждат първоначално в сградата на СУ "Иван Вазов", а години по-късно старата училищна сграда на площад "Иван Вазов" в град Сопот.

Първата копка на новата училищна сграда на Техникума е направена на 10.07.1971 от генерал Георги Ямаков. С указ на президиума на България, техникума е именуван "Генерал Владимир Заимов".

За пръв път на 08.07.1972 в културният дом на ВМЗ се организира среща със съпругата на патрона Ана Заимова и нейният внук Мартин. По-късно през 1977 Ана Заимова дарява на техникума маслен портрет на генерал Владимир Заимов.

От 01.10.1975 година започва управлението на Йордан Войводов – човек, отдал всичко от себе си за благото на техникума. 

Учебната 1976-1977 започва в новата сграда на техникума. Организиран е клуб на ТНТМ с 22 кръжока с ръководител инж. Войняговски. Активна дейност развиват кръжоците по художествено слово, танцовия състав, ученическия хор, естрадно-сатиричния състав, духовата музика, които вземат дейно участие в културния живот на града.

През 1981 година на окръжна изложба, експонатите на техникума получават 11 дипломи, а седем от разработките са представени на национална изложба. На окръжни и национални изложби по авио и авиомоделизъм, представителите на техникума получават златен и сребърен медал. 

Като резултат от всички постижения през 1984 година на техникума е връчен "Орден на труда" – златен, за постигнати високи успехи в ТНТМ. През същата година е осъществена среща с ген. Стоян Заимов. - Fehler bei der Generierung - Bitte Zugriffsrechte der Image-Ordner pruefen!

През учебната 1984-1985 година се открива новото общежитие и бюст паметник на генерал Владимир Заимов. Доставени са и първите компютри.

01.07.1978 – колектив стана лауреат на V републикански фестивал на художествената самодейност и носител на златен медал.

През 1989 година за пръв път се откриват 3 паралелки с прием след 7-ми клас със засилено изучаване на английски език.

През 2000 година се извършва обединение на училищата "ген. Владимир Заимов" и СПТУМ "Никола Вапцаров". В сложния процес на социални промени , умело ръководено от госпожа Севдалина Атанасова учебното заведение започва новия век устремено към бъдещето.

Запомнени ще останат имената на директорите - ръководили техникума: 1990 год. - инж.Караиванов, 1991 год. – инж.Ечев, 1992-1994 год. – и инж. Митева. Севдалина Атанасова ръководи техникума от 1994 год. до 2006 год. от 2006 до 2008 год. ръководител е Огняна Николова. От първи февруари 2008 година, след проведен конкурс за поста, директор е инж. Катя Адърска-Даскова.

И днес целта на новото поколение млади хора е, малко или много да се отдалечи от предишното, да направи още една крачка напред, за да овладее изкуството за най-доброто използуване на живота.